Volksresto

Initiatiefnemer: Stadsonderneming Zutphen Gebied: Zutphen, Warnsveld

Van dinsdag tot en met donderdag samen een eenvoudige gezonde maaltijd eten
voor een lage prijs in een sfeervol restaurant.

Waarom het Volksresto
Het levensonderhoud wordt duurder door de hoge inflatie. Veel huishoudens in Zutphen en Warnsveld (15%) leven op of onder het bestaansminimum. Op het kopen van gezond voedsel wordt  vaak als eerste bezuinigd.
Iedereen heeft als opgroeiend kind ervaren dat eten een sociale bezigheid is. Echter, door het hoge aantal éénpersoonshuishoudens in Zutphen (40%) is eten voor veel inwoners een solo-activiteit geworden. Dit versterkt eenzaamheidgevoelens. Daarnaast is voor je eentje koken is niet altijd leuk en gebeurt steeds minder. Daardoor eet men minder gezond.
In de (detail)handel en horeca wordt  nog altijd 25% van de etenswaren weggegooid of voor lagere doeleinden aangewend zoals veevoer en compostering. Dat is zonde want daar kun je nog mooie maaltijden van maken.

Het doel van het Volksresto is:
- Mogelijk maken dat inwoners met een smalle beurs en die meer sociaal contact willen met anderen een gezonde maaltijd eten tegen een lage prijs in een gezellige ambiance. 
- Het sociale netwerk van alleenstaanden vergroten door samen eten mogelijk te maken.
- Tegengaan van voedselverspilling.

Hoe werkt het
Er wordt een eenvoudige, voedzame maaltijd met een toetje geserveerd in een buffetopstelling. Gasten lopen langs het buffet en de maaltijd wordt opgeschept door keukenhulpen. Drank schenken we niet. Op tafels staan karaffen met water. Om te beginnen geopend dinsdag, woensdag en donderdag van 17.30-19.00 uur.

Door wie
Het Volksresto is een initiatief van Stadsonderneming Zutphen. Het draait op vrijwilligers met een personele bezetting van vijf ervaren koks, 10 keukenhulpen die de kok assisteren met de bereiding van de maaltijd, het buffet inrichten, serveren, gasten ontvangen en maaltijden afrekenen, opruimen en afwassen. Interesse om mee te helpen? Stuur een email naar info@stadsondernemingzutphen.nl en we nemen contact op met je. 

Geredde producten
We halen voedingsmiddelen op bij supermarkten, groentezaken, bakkers, groothandel en de horeca. Het gaat om niet-verkochte, gratis gegeven levensmiddelen. Wat we tekort komen, kopen we zelf in en wat over is gaat naar de Buurtkoelkast.

Wat kost een maaltijd
Er is plaats voor 30 gasten per dag die € 5,- betalen voor een maaltijd of € 3,- als je 18 jaar of jonger bent. Mensen die op of onder het bestaansminimum leven betalen € 3,50 per maaltijd. Sta er financieel beter voor dan mag je € 6,50 betalen.

meer info: www.volksresto.nl 


< overzicht initiatieven