Odensehuis Zutphen

Initiatiefnemer: Stadsonderneming Zutphen Gebied: Zutphen en omgeving

Odensehuis Zutphen is een ontmoetingsplek voor mensen met geheugenverlies of lichte dementie, én hun naasten. Het is een plek om elkaar te ontmoeten en samen activiteiten te ondernemen. Er is geen vast programma. De activiteiten bedenken de bezoekers vooral zelf. Daarvoor krijgen ze alle ruimte, of het nou gaat om boodschappen doen, creatieve activiteiten (muziek, zingen, tekenen, schilderen), bezoek in de stad of gewoon een praatje maken. Met de hulp van toegewijde vrijwilligers maken we dat mogelijk. 

In november 2015 zijn we gestart op een tijdelijke locatie: De Martinet. Vanaf 29 februari 2016 is het Odensehuis Zutphen gevestigd in de voormalige Mariaschool aan de Tengnagelshoek 6. Dat is in het centrum van Zutphen, naast ouderen appartementencomplex St. Elisabeth. De openingstijden zijn:

  • Maandagmiddag van 13.00-16.00u
  • Donderdagochtend van 10.00 tot 13.00u (inclusief een gezamenlijke lunch)

Voor bezoekers zijn er achter het gebouw voldoende parkeerplaatsen beschikbaar.

Het Odensehuis Zutphen is mede mogelijk gemaakt door ASN Foundation, Oranjefonds, Kansfonds, VSBfonds, Fonds Sluyterman Van Loo, RCOAK, KNR en RC Maagdenhuis.

Het Odensehuis inmiddels een begrip in Nederland. Er zijn er nu acht, onder andere in Amsterdam, Groningen, Wageningen, Vlissingen en Utrecht. Odensehuizen werken allemaal vanuit dezelfde gedachte: 
Mensen met geheugenverlies of beginnende dementie kunnen gewoon nog heel veel. Het Odensehuis geeft hen de ruimte om te doen wat ze kunnen en willen. De mens en zijn leven staat centraal, niet de ziekte en de zorg. Zo wil het Odensehuis een tweede thuis zijn. Odensehuizen hebben een open houding. Mensen mee laten doen in de samenleving, daar gaat het om. Daarom is ook iedereen welkom in het Odensehuis. Wat er gebeurt binnen de veilige muren van het Odensehuis mag zo veel mogelijk lijken op wat er buiten gebeurt. Het eerste Odensehuis startte in 2009 in Amsterdam.  

Meer weten of vrijwilliger worden bij het Odensehuis? Kijk of de website of neem contact met ons op.

> Lees hier het artikel over het Odensehuis Groningen in tijdschrift Medisch Contact

> Luister hier naar het interview over Odensehuis Zutphen

> Bekijk hier de folder Odensehuis Zutphen

> Informatie over de lezing 'Wat zie jij, wat zie ik' van AnneWietske Stavast, 2 juni 2016

> Informatie over de lezing 'Ik ben niet kwijt' van Sjef van Bommel, 6 juli 2016

> Staatssecretaris Martin van Rijn over Odensehuis Zeeland en Odensehuis Amsterdam

> Bekijk hier het plan "Odensehuis De Inloop"

> Bekijk hier het verslag van de informatieavond 9 juli 2015

> Bekijk hier de video Odensehuis Mensenhuis (Amsterdam)
> Bekijk hier de video Welkom in Odensehuis (Amsterdam)

 


< overzicht initiatieven